A tribute to Lars Gullin 90 år 2019-03-20T19:11:30+00:00

Visa trailer:

Se hela konserten

A tribute to Lars Gullin 90 år

Jan Allan, Bernt Rosengren & RilkesEnsemblen under ledning av Gunnar Eriksson 
Husbandet: Hans Backenroth, Leo Lindberg & Jocke Ekberg. Vår presentatör och sångare är som vanligt Svante Thuresson.

Jan Allan är en av våra internationellt mest uppmärksammade jazzsolister. Våren 1955 blev han fast engagerad som trumpetare i Carl-Henrik Norins orkester på Nalen. Han har medverkat i åtskilliga klassiska jazzinspelningar med bland andra Lars Gullin, Rolf Billberg och Nils Lindberg. Under 60-talet ägnade han sig åt studier och doktorerade så småningom i partikelfysik. Jan Allan har medverkat i ett stort antal internationella produktioner och turnéer och ses som en av de levande legenderna inom jazzen.

Bernt Rosengren har hyllats som en av Europas viktigaste tenorsaxofonister och flöjtister i internationella musiktidskrifter. Tenorsaxofonisten Bernt Rosengren var med på sin första skivinspelning redan 1957, då med gruppen Jazz Club 57. Sedan dess har han regelbundet gett ut egna skivor och även medverkat på ett stort antal under andras namn. Under åren har Bernt belönats med sex Gyllene Skivor av Orkesterjournalens jury och läsare, mer än någon annan musiker.

Gunnar Eriksson är Rilkeensemblens grundare och ledare har i mer än 50 år arbetat med körer över snart sagt hela världen. 

I ett ständigt sökande efter det äkta uttrycket och med sina egna arrangemang i till exempel quodlibet-stil ger han publiken – och sångarna – en genomlysning av den mest komplexa musik. Med sin lyhördhet för sångtexter och med sitt mod att inte väja för det svåra eller ge efter för populistiska strömningar möjliggör Gunnar Eriksson en djupare och starkare upplevelse av musiken.

Gunnar Eriksson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med bland andra Eric Ericson som lärare. Sedan 1994 är han ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.