Jazztv.se – En ny streamingtjänst på nätet

Bosse Lindström, en meriterad filmare, och Magnus Jonsson, en erfaren ljudtekniker, möttes en kväll sommaren 2017 för att diskutera en idé kring deras gemensamma intresse Jazz. Bosse har arbetat med tv-produktion sedan mitten av 1970-talet för bl.a. SVT, TV4, TV3 samt olika privata bolag. Han har även bott ett antal år i Storbritannien och fick där uppdrag från bl.a. Sky, Chanel 4 och BBC. Magnus har över 30 års erfarenhet av ljudteknik både från livescener och inom studioproduktion. Han äger idag en av Sveriges största musikstudios i Norrköping.

Ett frö såddes den kvällen och den 1:a februari i år startade streamingtjänsten Jazztv.se där egeninspelade konserter från hela landets jazzscener går att se från telefon, dator eller tv. Grundidén är att stödja svensk jazz och, genom ett nära samarbete med artisterna, få ut musiken till en bred publik.

– Svensk jazz håller oerhört hög kvalitet överlag, säger Magnus Jonsson. Överallt i landet vimlar det av suveräna musiker. Det är bara synd att de inte alltid når ut med sin musik.

Så varje vecka beger sig de båda ut i Sverige för att vara närvarande där de mest spännande artisterna spelar. Bosse och fotografkollegan Gunnar Ernblad jobbar med sex kameror. Två rörliga och fyra fasta. Magnus spelar in varje instrument i separata kanaler och efteråt sammanställs allt från varsin studio hemma i Norrköping. Resultatet blir en konsert i högsta kvalitet, både bild och ljudmässigt.

Bosse och Magnus är själva musiker och det märks i deras produktion.

– Jag är själv trött på att se konserter på tv där man filmar pianisten under ett gitarrsolo, säger Bosse. Som musiker vill jag att kameran visar det instrument som ska vara i fokus.

Jazztv.se erbjuder nya konserter varje vecka av artister med varierande stilar inom bl.a. jazz, swing, blues, funk och fusion, inspelade på olika scener runt om i landet. Tjänsten är menad att gynna både musikerna och de som uppskattar den fantastiska jazzscenen som vårt land har att erbjuda. Artisterna får en chans att nå ut till sin publik och jazzintresserade som saknar kanaler att hitta riktig bra musik inom genren får äntligen en plats att mötas. Allt material är unikt och kan inte hittas någon annanstans.

Jazztv.se erbjuder runt två nya konserter varje vecka, men kommer snart även innehålla reportage och intervjuer med intressanta profiler samt workshops och seminarier. Eftersom idén bygger på ett nära samarbete med musiker och föreningar går även 5% av alla abonnemangsintäkter oavkortat till Riksförbundet Svensk Jazz för utvecklingsinsatser inom jazzen i Sverige.

2018-03-26T15:20:56+00:00